Hieronder een oude foto van een warming up voor het Jiu-Jitsu. Het pak bezit ik helaas niet meer, mijn zwarte Kersebloesem (6e graad) gelukkig nog wel. De goeie oude tijd..., en de lenigheid gelukkig ook (nog) :) samen met oud trainingspartner Jan Bosma, die ik helaas uit het oog ben verloren en zelfs op het net niet meer heb kunnen vinden of achterhalen...


Jiu-Jitsu

Wat is Jiu-jitsu

( ju-jitsu of jioe-jitsoe kan vertaald worden als "zachte kunst", of nog correcter als "soepele techniek". Het is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen.
De beoefenaar ervan heet een jiu-jitsuka. Jiu-jitsu is als budokunst geschikt voor alle leeftijden. In het jiu-jitsu leert men niet alleen zich te verdedigen tegen verschillende aanvallen, maar ook het uitvoeren van verschillende aanvalstechnieken, zoals atemi (stoten en schoppen), klemmen, drukpunten en wurgingen.
Jiu-jitsu is in principe geen sport, hoewel er wel een sportieve versie van bestaat, fighting system, groundfight, duo system en Random Attacks.

Een vechtsport is gebonden aan regels, jiu-jitsu daarentegen is bij uitstek een vechtkunst, gebaseerd op de aanval van een tegenstander vanuit alle denkbare posities en vanuit diverse vechtdisciplines. Dit impliceert een verdediging die gebruikmaakt van de meest geschikte technieken tegen die aanval. Dat dit gepaard kan gaan met technieken die als onsportief en oneerlijk worden beschouwd in de reguliere vechtsporten, kenmerkt juist het jiu-jitsu. Het moment van verdedigen en de manier waarop er verdedigd wordt is immers het gevolg van de aanval van de tegenstander; hij of zij neemt immers op dat moment het risico en probeert de integriteit van de aangevallene te beschadigen.

Mijn jiu-jitsu startte bij Sportcentrum de Leeuw in Leeuwarden en stond ik op mijn 17e jaar al voor de klas met toen een paar honderd leerlingen. Ik had net mijn zesde graad behaald ( zwarte kersebloesem en voorloper van de zwarte band ). Tot op heden heb ik altijd jiu-jitsu techieken ingevoegd in mijn andere krijgskunsten. Je mag alles gebruiken en dat ligt goed in mijn straatje... Zelfs op de grond gebruikten wij technieken om te ontsnappen en uit te schakelen in de vorm van:  bijten, haren trekken, kruis pakken, vel omdraaien en drukpunten en vingers buigen of in de oogkassen drukken of de oren pakken. Geweldig om dit toe te passen terwijl je tegenstander dacht je klem te hebben.
We kwamen er voor 90% altijd wel uit met "dirty fighting". Dit is momenteel ook wat ik heden, 2025 nog mondjesmaat toepas binnen mijn Eskrima/Pangamot.



Jong geleerd...1973
Jong geleerd...1973

Al vroeg begonnen binnen de Krijgskunsten/vechtsporten. Naast de vele wekelijkse sportschooltrainingen, seminars, opleidingen, demonstraties, gastlessen e.a. - vanaf mijn 17e levensjaar, een eigen trainingsruimte gehad thuis. Altijd nog de nodige gewichten, attributen, bokspalen, oefenwapens e.a. @home laten we maar zeggen.
En ja, nog dagelijks in gebruik, maar niets moet meer, alles mag en is de energie gelukkig nog aanwezig om dit te kunnen en mogen doen...

Krijgskunsten vormen je en spijt heb ik er nooit van gehad, integendeel, het heeft mij gevormd met veel zelfvertrouwen, discipline, conditie, weerstand, cultuur, geschiedenis en een groot sociaal netwerk en
ook een mentale ontwikkeling en kennis. Tevens zijn hier enkele hobby's uit ontstaan. bijv: Japanse kunsten brachten mij wapenkennis en de Bonsai boompje in onze voormalige Japanse tuin...


De weg van de Martial Arts, een aanrader... en de juiste weg te bewandelen van start tot finish
"Shuushikan" ( ooit mijn schoolnaam en ontworpen door Japankenner Nico Bijl ( NKR )  ).




Hierboven een teambuilding en weerbaarheidtraining, met technieken uit o.a. Eskrima, Jeet Kune do,
Jiu-Jitsu en Kickboxing bij Sportcentrum de Leeuw, waar ik nog steeds train (anno 2025) en af en toe een gastles verzorg.
Vanwege privacy een paar foto's geplaatst;

Binnen sportcentrum de Leeuw; ook diverse Weerbaarheidstrainingen voor dames, politie, M.E., begeleiders, beveiligers e.a. kwetsbare groepen verzorgd.

Zelfverdediging, maar altijd proportioneel in verhouding tot de aanval zal in de praktijk weleens
anders uit kunnen vallen... 
Zelfbeheersing is dan uiterst belangrijk, maar helaas zie je de laatste jaren steeds meer agressie en toenemend geweld.

Inplaats van gymlessen op school; zou de jonge generatie discipline, etiquette en mentale - en fysieke weerbaarheid bijgebracht moeten worden.
Vooral bij het traditionele Karate, Judo en Jiu-Jitsu, zie je hoe belangrijk groepstrainingen zijn met respect voor elkaar.