Shindo Muso Ryu Jodo, de weg van de stok

Weinig hebben er ooit van gehoord; ik werd ooit aangesproken over het woord Jodo op de site: "er staat een tikfout op je site" Jodo moet Judo zijn. Ik snap het helemaal. Er zijn kleine groepjes in Nederland die dit beoefenen. Traditioneel, toch effectief, maar klassiek en vol geschiedenis, cultuur en prachtige technieken.
Je waant je in het oude Japan of je nu Jodo of Iaido traint ( zwaard, katana, shinken, iaito ).


Ishido Sensei; Super om deze man in actie te zien; Complete beheersing, sublieme techniek, explosief en dynamisch. Gelukkig heb ik 2 seminars onder deze grootmeester mogen volgen, jaren geleden in Maastricht. Tijdens het seminar trainde je 6 uurtjes op een dag. Niet te vergelijken met 6 uurtjes boksen, eskrima, jkd of mma, maar toch compleet gesloopt kan ik me nog herinneren. Complete beheersing, explosief en dynamisch om deze man live te aanschouwen...


Jodo stickart

Zelf heb ik jarenlang jodo getraind in Harlingen en vele stages in de Callandhallen (Amsterdam)gevolgd bij de NKR (Nederlandse Kendo Renmei) en stond voor m'n 3e dan examens, maar toen kakte het jodo een beetje in, niet echt bij mij, maar in Friesland.
Nog veel getraind in Duitsland, waar deze Japanse krijgkunsten veel meer worden beoefend dan hier in Nederland helaas.
Enfin, een zeer leuke ervaring en een paar dangraden rijker in jodo, iaido. Ook kendo nog een jaar getraind.
Ik krijg nog weleens de kriebels om weer te gaan starten, maar dan is het einde zoek helaas. Er zijn te veel prachtige sporten/kunsten om te beoefenen. Snel nog even vermelden dat ik ook 3 jaar het NUNCHAKU-DO heb beoefend onder Ronald Talsma, Nunchakudo kampioen en instructeur, vele jaren geleden. Nunchaku-do werd toen geintroduceerd door Milco Lambrechts in de jaren '80 en werd bekend door Enter the Dragon film met Bruce Lee.
De z.g.n. wurgstokjes, hier zal ik misschien nog een keer een artikel aan wijden, want het wordt nog steeds beoefend.



Jodo en Iaido ( Stok en Zwaard ) Prachtige traditionele Japanse Krijgskunsten. Helaas moet tegenwoordig alles werken en komen er steeds minder beoefenaars; De film The Last Samurai met Tom Cruise, zette alles weer een beetje op de kaart. Kreeg regelmatig te horen: "ik loop toch niet met een zwaard op zak".  NEEN, er is ook nog zoiets als Sport, Cultuur en KrijgsKUNST; op straat moet je je gewoon beheersen en vooral tegenwoordig of je moet niet anders kunnen, dan nog is verdediging in verhouding tot de aanval... maar dit is een ander onderwerp
( Zelfverdediging en de Wet ) Binnenkort meer hierover op deze site. 


Jodo 

Wat is Jodo?

Het Shindo Muso Ryu Jodo werd ruim 400 jaar geleden gesticht door Muso Gonnosuke. Hij combineerde de belangrijkste technieken van het Kenjutsu (zwaardkunst), Sojutsu (speerkunst) en naginatajutsu (hellebaardkunst) en gebruikte daarvoor een hardhouten stok van 128 cm lang en 2,4 cm doorsnede. De strategie en technieken van de school waren erg moeilijk om te leren en gedurende vele jaren werd in het geheim les gegeven.

Het beoefenen van jodo heeft vele positieve kanten. Daarom besloot men in Japan, onder leiding van de 25ste hoofdmeester Takaji Shimizi Dai Sensei, om het Jodo voor meer mensen toegankelijk te maken.

In het originele systeem bestonden er 64 kata (vormen) en 12 kihon (basistechnieken). Hieruit werd een systeem ontwikkeld dat bestond uit 12 kata en 12 kihon, die de fundamentele principes van de school tot uitdrukking brachten.

Deze leerstof heet de Zen Nippon Kendo Renmei Seitei Jodo Kata. Deze kata werden na 5 jaar studie, in 1968 geformeerd. Indien men deze 12 kata meester is, kan men verder gaan met de beoefening van de oude (Koryu) school.

Het belangrijkste doelwit waar de slagen en stoten op gericht zijn is de Plexus Solaris. Hiernaast zijn de slaap, het punt tussen de ogen en de zijkanten van de romp het belangrijkste doelwit.De acties van de Jo zijn, wanneer ze in series worden gecombineerd, zeer effectief als verdediging tegen aanvallen met bijvoorbeeld een zwaard.

Een opmerkzaam detail van het Jodo is de snelheid en de hoge frequentie waarmee de Jo wordt gebruikt. Dit komt omdat de jo geen begin of einde heeft, waardoor vele combinaties mogelijk zijn.

De Jo biedt een uitstekende manier om behendigheid te ontwikkelen.