Ontstaan
Boogschieten als sport:Boogschieten in Nederland:

- Prehistorie: De boog is een van de oudste wapens die de mensheid kent. Archeologen vermoeden dat de eerste pijl en boog zo'n 70.000 jaar geleden werden gemaakt en gebruikt voor de jacht.
- Jacht en oorlog: In de loop van de tijd werd de boog ook een essentieel wapen in oorlogsvoering. Beschavingen als de Grieken, Romeinen en Chinezen gebruikten boogschutters in hun legers.
- De kruisboog: In de middeleeuwen werd de kruisboog populair, een wapen dat krachtiger was dan de lange boog, maar ook langzamer om te herladen.
- Evolutie naar sport: Met de opkomst van vuurwapens raakte de boog als wapen op het slagveld langzaam in onbruik. Boogschieten evolueerde echter naar een sport, waarbij oefening voor de jacht of oorlogvoering leidde tot steeds meer competitief en georganiseerd boogschieten.
- Schuttersgilden: In de middeleeuwen ontstonden schuttersgilden, die naast het bewaken van de orde ook schietoefeningen organiseerden.
- Olympische Spelen: Boogschieten is een olympische sport, opnieuw geïntroduceerd in 1972.
- Moderne boogschieten: Tegenwoordig is boogschieten een populaire sport, met verschillende disciplines zoals traditioneel, recurve, compound en kruisboog.
- Boogschieten wordt in Nederland zowel recreatief als competitief beoefend.
- Er zijn verschillende handboogverenigingen en schutterijen verspreid over het land.
- Boogschieten is een sport waar traditie en moderne techniek samenkomen

Handboogschieten in tijden van oorlog
De oude Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Chinezen hadden veel schutters in hun legers. Pijlen waren zeer destructief tegen grote menigten en het gebruik van schutters kon al snel leiden tot een overwinning.
Tijdens de honderdjarige oorlog waren het de Engelsen die de overwinning behaalden in de slag bij Sluis (1340), doordat zij veel boogschutters in konden zetten. In die tijd werd de kruisboog populairder, een kruisboog kun je sneller goed hanteren dan een (Engelse) longbow. Het grote nadeel van een kruisboog is dat het herladen lang(er) duurt dan een pijl richten en lossen vanaf een handboog.
De introductie van vuurwapens zorgde ervoor dat pijl en boog verdwenen van het slagveld.
SCHUTTERSGILDEN:
Toen de schuttersgilden naar het platteland kwamen, kwamen ook de gebruiken van het begeleiden van processies, het konings(vogel)schieten en het schuttersmaal.
In de 17e eeuw zijn de schuttersgilden nauw verbonden met het lokale(stads-)bestuur en vervullen zij de militaire en/of politietaken. In deze tijd werd ook geoefend bij de zogenaamde 'doelen', meestal op of net buiten de stadswallen.
Een doelen was een oefenplek of schietbaan voor boogschutters en met geweer bewapende leden van de schutterij in de Nederlanden. Later werd de naam gebruikt voor een gebouw waarin boogschutters oefenden. Dergelijke gebouwen groeiden in de 17e eeuw, toen het belang van de schutterij afnam, uit tot sociëteiten waar de gegoede burgerij zich verpoosde.
Er waren apart doelens voor de handboogschutterij (handboog en pijl), de voetboogschutterij (kruisboog) en de kloveniers, die een type musketgeweer gebruikten dat bus of klover genoemd werd (van het Franse couleuvrine), vandaar ook de naam "kloveniers".

Boogschieten wordt een sport
Tegenwoordig is boogschieten een sport. Hierbij wordt meestal geschoten op een doel, dat een 'blazoen' heet. Handboogschutters beoefenen hun sport meestal in verenigingsverband. De meeste Nederlandse verenigingen zijn aangesloten bij de Nederlandse Handboog Bond. Pas sinds de Olympische Spelen van 1972 in München is de handboogsport weer een Olympische sport. Hierbij richten de schutters op blazoen op afstanden van 70 meter. Bij een indoorwedstrijd kun je van verschillende afstanden schieten, zoals 18 meter met drie pijlen of 25 meter met een pijl.
Buitenwedstrijden zijn er in verschillende vormen, zo is er de zogenaamde shortmetric, afstanden op 30 en 50 meter. Een andere bekende outdoorwedstrijdvorm is het veldschieten, hierbij worden de blazoenen langs een parcours gezet. Om het jagen te simuleren zijn er de zogenaamde 3D wedstrijden, hierbij wordt een parcours uitgezet met 3-dimensionale dieren (3D) welke vanaf verschillende afstanden geraakt dienen te worden.
En als je alleen boogschieten niet genoeg vindt, kun je het altijd nog combineren met paardrijden, langlaufen of hardlopen…