Weerbaarheid

We hopen natuurlijk dat je nooit in een situatie komt waarin iemand je bedreigt of aanvalt, maar toch... wat zou jij doen? Weet jij hoe je jezelf kunt verdedigen tegen iemand die jou iets aan wil doen? Helaas leven we in een verharde maatschappij met steeds minder respect, normen en waarden.
Daar kun je niet snel iets aan veranderen.
Het enige wat je kunt doen, is er voor zorgen dat jij een onaantrekkelijke prooi bent door je te verdiepen en te ontwikkelen in 1, of diverse krijgskunsten ( contactsporten ).
Regelmatig trainen kan je een hoop ellende besparen, maar is hier niet even in woorden snel uit te leggen.
Ook is het verdiepen in krijgskunsten ontzettend goed voor je mentale- en fysieke ontwikkeling, je creeert een hobby, je leert geschiedenis, cultuur, inschatting, zelfvertrouwen opbouwen, anticiperen, werken aan balans, souplesse, ademhaling en je sociale vaardigheden. Daarnaast kun je je verdiepen in voeding, volgen van seminars, opleidingen, meedoen aan wedstrijdvormen en veel meer. 

Voorkomen is echter beter dan genezen!

Persoonlijk worden wij niet goed van mensen die vinden dat ze het recht hebben om andere mensen aan te vallen. En toch gebeurt het te vaak. Helaas kunnen we daar niets aan veranderen. Wat we wel kunnen doen, is kennis delen, over hoe jij jezelf kunt beschermen in bedreigende, beangstigende situaties. Ons doel is om zoveel mogelijk kennis te delen over hoe je kunt voorkomen dat jij in een situatie komt dat je jezelf moet verdedigen.


Hierboven diverse zelfverdedigings trainingen in het sportcentrum en outdoor, met straatgerichte technieken en situaties. Soms even doorzetten en protectiemateriaal gebruiken om goed contact te kunnen maken. Zelfverdediging is altijd een benadering, maar wordt er getraind met praktijkgerichte situaties en mensen met de nodige ervaringen uit de praktijk: Beveiligers, Politie, M.E, Begeleiders, Portiers en kunnen de trainingen ook gericht zijn voor VIP protectie. Superleuk ook om dit mee te maken. Defendokai in Rhenen is zo'n school waar je praktijkgerichte situaties kunt trainen. Binnenkort meer hierover. 
Reality trainingen zijn een ware aanvulling voor iedere Vechtsportbeoefenaar.


Super gezellig sportcentrum waar vele kampioenen hebben gesport en ik bijna 45 jaar actief ben geweest in het Judo, karate, jiu-jitsu en actief als leraar in:  Jiu-Jitsu / Eskrima / Jeet Kune Do  / Mixed fight en Knife instr.:
Sportcentrum de Leeuw aan de Oostergrachtswal 123 in Leeuwarden.


Zaterdagmorgentraining; een extra speciale Mixed Fight training voor liefhebbers uit andere krijgskunsten en puur als aanvulling en er werd gretig gebruik gemaakt van de trainingen... 


INFORMEER EENS BIJ SPORTCENTRUM DE LEEUW IN LEEUWARDEN, NAAR DE MOGELIJKHEDEN of bij een sportcentrum bij je in de buurt. Verdiep je in ieder geval even in de op deze site aangegeven krijgskunsten of er iets voor je bijzit. Er zijn veel mogelijkheden en heel veel goede sportcentra en leraren.
Nederland staat bekend om zijn kampioenen op het gebied van krijgskunsten.
Vele namen zullen je wel bekend zijn vanuit allerlei krijgskunsten/vechtsporten, dus keuze genoeg, ook bij jou in de buurt. 
Verleg je grenzen en start NU...


Zeer effectieve vormen van krijgskunsten ( Martial Arts ) zijn o.a. de sporten waarbij men het full-contact niet schuwt, maar ook het trainen van vele situaties, met en zonder wapengebruik zijn van belang.
Kickboksen, Mixed martial art ( MMA ) Free-fight, Braziliaans Jiu-Jitsu, Jeet Kune Do zijn een paar van de sporten die je alles geven wat je nodig hebt.
Wil je traditioneel bezig zijn, dan is er ook keuze genoeg; Vele karatestijlen zijn super gedisciplineerd, ontzettend goed voor mentale- en fysieke ontwikkeling in zowel Semi- als Full-contact vorm en voor jong en oud. Ook hier hebben we vele (ex)kampioenen rondlopen in Nederland.

Vele krijgskunstleraren trainen in meerdere sporten om de horizon te verruimen en ook eens kennis te maken met andere vormen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je hierin eens te verdiepen.


Weerbaarheid bij volwassenen

Wij beperken ons even tot 2 types weerbaarheid ( 2 anderen zijn: emotionele- en sociale weerbaarheid )

Fysieke weerbaarheid
Fysieke weerbaarheid gaat om je fysieke zelfbescherming, bewustzijn, je lichaamshouding en uitstraling bepalen grotendeels of je in staat bent om je fysiek te weren tegen intimidatie, ongewenst gedrag, bedreiging of geweld. Het leren van fysiek bewustzijn is bedoeld om zelfbescherming te ervaren om fysieke confrontaties juist uit de weg te kunnen gaan en dus te voorkomen, maar actie ondernemen daar waar nodig is, in gepaste verhouding... 
( verdediging moet altijd (juridisch gezien) in verhouding zijn tot de aanval, we komen hier later op terug ).

Mentale weerbaarheid
Mentale weerbaarheid en lichaamsbewustzijn komen op alle drie vlakken bijeen en staan onderling in verbinding met elkaar. Met een hoger zelfbewustzijn vergroot je je zelfbeeld, wilskracht en doorzettingsvermogen. Daarmee sta je meer positief in het leven, voelt je zelfverzekerd, heb je meer zelfvertrouwen en kun je een goede balans vinden. Totale perfectie bestaat niet, altijd een benadering!! Met een verhoogde mentale weerbaarheid sta je sterker in je schoenen. Fysieke- en mentale weerbaarheid gaan bijna samen, een gezonde geest in een gezond lichaam...
Weerbaarheid kun je ontwikkelen door vele trainingsvormen, zowel mentaal als fysiek.
DOOR GERICHTE TRAINING, waarbij natuurlijk ook ruimte is voor sociale vaardigheden naast de mentale- en fysieke trainingen, kun je je weerbaarheid enorm verhogen en werken aan: faalangst, zelfvertrouwen, uitstraling, anticiperen, houding, gedrag, intonatie, alertheid, grenzen stellen, opkomen voor jezelf ( en dierbaren/anderen ) leren nee zeggen zonder altijd een schuldgevoel te hebben.

Weerbaarheidstraining bij dominantie en overheersing
Met weerbaarheid wordt bedoeld dat je weerstand kunt bieden tegen personen en dingen die je niet wilt. Mensen die minder weerbaar zijn kunnen in verschillende situaties minder goed voor zichzelf opkomen. 
Als je assertief genoeg bent, durf je overtuigend te zeggen wat je wilt, zonder dat je daarbij de rechten van andere mensen schendt. 
We kunnen 'mentale'weerbaarheid als volgt omschrijven: "In staat zijn om zelfstandig keuzes te maken, te kunnen dealen met tegenslagen en met de eisen van de samenleving kunnen omgaan". 
Fysieke weerbaarheid kun je vormen door gezond te leven, sportief en sociaal bezig te zijn en eventueel verder te ontwikkelen door eens een Weerbaarheidtraining of een vechtsport ( Martial Art ) of gerichte cursus of workshop te gaan volgen.
Vechtsporten ( Krijgskunsten, Martial Arts ) zijn enorm populair onder jongeren en ouderen en vanwege toenemend geweld, verwaarloosde normen en waarden, toegenomen agressie en de verharde maatschappij, zou iedereen zich eens moeten verdiepen in 1 van de vele sporten en kunsten die er worden aangeboden. Het is niet alleen voor je mentale- en fysieke ontwikkeling ontzettend goed, maar ook voor je sociale vaardigheden, zelfvertrouwen, zelfbeheersing, zelfbehoud en zelfstandigheid en vooral je zelf ontwikkelen. 
Daarnaast kun je je aanvullend verdiepen in: gezondheid, fitness, voeding, cultuur en de geschiedenis. Het is voor velen een levensvisie geworden, of een leuke hobby en bezigheid en weer terugkomend bij de basis: Weerbaarder worden, zowel fysiek als mentaal.

Veerkracht staat voor de mate waarin je met teleurstelling, tegenslag en verlies om kunt gaan.
Zelfvertrouwen gaat over de mate waarin je in staat bent om je eigen keuzes te maken, zonder inmenging of bemoeienis van anderen.
Assertiviteit gaat over het goed kunnen verwoorden van je eigen gevoelens, wensen en gedachten.
Houding is belangrijk en laat zien dat je er bent, rechte rug, kijkt recht vooruit en staat open voor de wereld, dit geeft ook zelfvertrouwen en geeft aan dat je stevig in je schoenen staat.
Uitstraling sluit aan op een goede houding en laat je hiermee zien dat er niet met je te spotten valt en je de wereld aankunt. Een goede houding en uitstraling zorgt al voor een grotere weerbaarheid en maakt je minder een 'slachtoffer'.
Intonatie is je stemgeluid en kun je gebruiken in bepaalde situaties. Laat van je horen en communiceer op die manier met stemgeluid om een boodschap goed te laten overkomen. De juiste klank op het juiste moment.


DE GRENS TUSSEN ZELFVERDEDIGING EN ONTERECHT GEWELD

Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager/aanvaller/verkrachter etc.

Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging.
Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt. Zelfverdediging wordt vaak opgevoerd in de rechtszaal, maar in veel gevallen geeft de rechter de persoon geen gelijk. Dat heeft te maken met een dunne lijn tussen zelfverdediging en eigen rechter spelen. 

Niet strafbaar is hij, die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed, tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.

Je mag dus geweld gebruiken wanneer je jezelf, een ander, je eerbaarheid (seksuele eerbaarheid) en je goed, oftewel je eigendom.

Daar hoort echter een belangrijke kanttekening bij, want het moet aannemelijk zijn dat je zonder je handelen dus zelf schade zou oplopen. Ook moet er geen logische andere, geweldloze oplossing zijn geweest in de situatie. Word je buiten door iemand aangevallen, dan kun je dus een klap teruggeven om de persoon van je af te slaan, maar word je ook geacht om de veiligheid op te zoeken ( VERDEDIGEN IN VERHOUDING TOT DE AANVAL, daarna HIT and RUN, oftewel, blijf niet hangen, ga de confrontatie verder uit de weg als dit mogelijk is, anders heb je geen keuze... ) en niet op iemand door te blijven staan ( OVERKILL ). Doe je dit wel, dan kan er gesproken worden van noodweerexces: excessief noodweer. Noodweerexces is het overschrijden van de grenzen van noodzakelijk geweld ter verdediging. Simpel gezegd: onnodig doorslaan, bijvoorbeeld als je aanvaller al is uitgeschakeld of als je weg kunt komen zonder jezelf in de problemen te brengen. Noodweerexces wordt alleen geoorloofd wanneer aannemelijk gemaakt kan worden dat de belager een hevige gemoedswisseling bij je teweeg heeft gebracht.
In de praktijk zien we noodweerexces in het gebruik bij onder meer verkrachtingen, ernstige mishandeling van naasten of vergelijkbare zaken. We zien in de praktijk vrij vaak dat noodweer niet geaccepteerd wordt door een rechter. Vaak wordt er door de verweerder, volgens de rechter, te hard teruggeslagen. De persoon speelt hierdoor in feite eigen rechter, omdat er ook andere mogelijkheden waren om de situatie aan te pakken. Voor de rechter moet zeer duidelijk aannemelijk gemaakt worden dat iemand niet anders kon dan terugvechten om in veiligheid te zijn. Doe je dit niet, dan kan zowel de belager als de gene die terugslaat aangeklaagd worden voor mishandeling. Daarbij is nog een belangrijk punt dat als iemand jou een duw geeft en jij een klap terug, jij meer geweld hebt gepleegd dan de belager. De kans is groot dat jij dan uiteindelijk als schuldige wordt aangewezen.

Een nieuwe ontwikkeling is dat rechters steeds vaker in het voordeel kiezen van de gene die wordt aangevallen wanneer noodweer wordt opgevoerd. Onder meer door druk van de publieke opinie wordt de wetgeving steeds vaker iets soepeler geïnterpreteerd, waardoor noodweer vaker geaccepteerd wordt in een rechtszaak. 

De veelgehoorde kritiek is dat je in Nederland vaak zelf in de problemen komt als jij of een ander wordt aangevallen, terwijl de aanvaller wegkomt met zijn daden. Dit, terwijl een assertieve samenleving die ingrijpt bij geweld juist aangemoedigd wordt vanuit de politie en politiek. De roep om meer ruimte binnen noodweer is dan ook toegenomen, wat zijn weerslag lijkt te hebben op uitspraken.  LATER MEER OVER ZELFVERDEDIGING/WAPENS en de WET.